2010. április 13., kedd

CPW

Na ez meg a felhajtas, ami hetvegen volt. Ehhez ismerni kell az itteni felveteli rendszert, ugyhogy hosszu bevezeto kovetkezik
Az axioma az, hogy sokat fizetsz. Eloszor a felveteliert, ez pl. az MIT-nal $75 (otthon ha jol emlekszem kb az otode). Sok helyen szabvanyos felmero teszteket kell elvegezni, egy ilyen mondjuk $150. Ja es nagy a verseny, ugyhogy vannak ezekre felkeszito tanfolyamok, ami nem tudom mennyibe kerul, de folyamatosan $200-300-os kedvezmenyekkel spamelnek.
Ezutan kiderul, hova vesznek fol.
Ezutan jon a kivetel, amikor nem fizetsz. Mert el kell donteni, hogy vegulis melyik egyetemet nyero, ezert mindegyik rendez nyilt hetveget (Campus Preview Weekend, ez a megoldas), ahova tipikusan a repjegyet is alljak a leendo diakoknak. Itt egyreszt az egyetem megprobalja meggyozni a gyereket, hogy jojjon. Meg annak mindegyik kollegiuma, hogy ott lakjon. Meg a kismillio klub es csapat, hogy csatlakozzon. Szoval van felhajtas.
A happy end kedveert megemlitem, hogy mikor minden elrendezodik, megint fizetsz, tandijat. Ha ez olyan nagysagrendu lenne, mint a szerintunk csillagaszati orvosi tandij, nem menne oda senki, mert nem vennek komolyan.

2 megjegyzés: